Sköna söndag på spa

För att fira en nybliven 40-åringen bjöd vi födelsedagsbarnet på en skön söndag på spa. Inför den dagen tänkte jag att jag borde ta med mig något läsbart till mina ”medspaare” eftersom jag själv gärna läser som avslappning.

Frågan var ju vad man då skulle ge till de andra…

Ganska snart konstaterade jag att Håkan Nessers bok Nortons filosofiska memoarer kändes som en självklarhet. En bok som har ett lättillgängligt format för stressade människor med hundintresse.En bok som jag själv läst med varmt hjärta, då skratt blandats med tårar. Själv var jag fångad redan från första raden…

Jag lockades av att läsa en ”otypisk” bok av Nesser som oftast förknippas med deckare men som här byter grepp och skriver i sin hunds Nortons ställe, filosofiska memoarer ur ett hundperspektiv. I den här boken får vi följa Nortons omväxlande liv tillsammans sina människor på olika platser runt om i världen. Författaren skriver inte läsaren på näsan utan ger ett utrymme för egna tolkningar och tankar utifrån Nortons klokheter, och de är många. Vem har väl inte sett in i en hunds ögon och funderat på hur tankarna går, och vem har inte sett ett par ledsna hundögon som fått en att vekna. Det sägs att hunden är människans bästa vän och efter att ha läst de här underfundiga och välskrivna memoarerna börjar jag fundera än en gång. Hur är det egentligen med det där…?

Någon kan undra hur det gick med läsningen under den sköna söndagen. Jo, det visade sig vara ett klokt val och boken togs emot med värme, och då menar jag inte bara bastuvärmen.

Om boken…
Titel: Nortons filosofiska memoarer
Författare: Håkan Nesser
Förlag: Brombergs förlag
ISBN: 9789173377782