Sommar, sommar, sommar…

När sommaren är här börjar det närma sig semester. Semester kanske ger mer lästid än under resten av året. Men vad är det då en tänker sig läsa? Har en några tips att dela med sig till hängmattorna?
Hur väljer en ut vad som ska läsas under de dyrbara semesterdagarna?

Själv känner jag att jag vill blanda lite nytt och gammalt. Några från den dammiga bokhyllan och några nya bästsäljare från topplistan. Jag vill blanda genrer men fastnar lätt bland deckare under sommaren. Varför är det så? Den frågan har jag inget svar på, förutom året då jag läste en sommarkurs med deckare i fokus. Ljuvligt att läsa deckare på rad och samtidigt gömma sig bakom den osynliga ”Jag pluggar – Stör inte!”-skylten. Framför allt godkände jag mitt eget frosseri bland deckare från olika tider.

I år tänker jag bara läsa böcker jag tycker om. Böcker som inte griper tag i mig lägger jag åt sidan. Jag lovar mig själv att inte slösa mina dyrbara semesterläsardagar på dåliga böcker. Men det gör det inte lättare, det finns ju så många böcker jag är nyfiken på.

Jag ska också lyssna på böcker. Utnyttja varje möjlighet till att läsa och lyssna. Men det lovar jag mig här och nu: jag ställer inga krav på att jag måste läsa, för då tappar jag min semestertanke. Då ska det inte finnas några krav och måsten. Då ska jag njuta av nuet och ledigheten.

Men än finns det några veckor kvar att drömma om semesterläsningen. Än finns det några jobbveckor kvar. Men den som väntar på något gott…